3.

Sorbus aucuparia L. − jarebika
Rosaceae (ruže)

stablo visine 5 − 10 metara (u povoljnim prilikama i do 20 m); listopadna, entomofilna i heliofilna vrsta
kora oko 5 mm debela, sivozelenkasta, glatka; u starosti plitko, uzdužno ispucala
listovi dugi 10 − 20 cm, sastavljeni od 9 − 10 liski
cvjetovi dvospolni, bijeli, promjera 10 (15) mm, skupljeni u gusti gronjasti cvat; jednodomna biljka; cvjeta u (V.), VI. i VII. mj.
plod okruglasti ili elipsoidni, 10 (−15) mm dug; prividna boba koja sadrži 2 − 6 sjemenki; sjemenka je plosnata, 3 − 4 mm duga i tamnosmeđa

Jeste li znali?

Zbog lijepih, u jesen narančastih listova i crvenih plodova, jarebika je cijenjena u vrtlarstvu. Razmnožava se sjemenom. Od plodova jarebike priprema se sok, vino, rakija, marmelada, želatina i ocat. Plodovi su vrlo gorki i sakupljaju se prezreli, nakon mrazova. Koriste se i u narodnoj medicini.