visok je 25 − 30 m i promjer mu iznosi 1 − 2 m; dosta rijetka, široka, ovalna do okruglasta krošnja | |
tamnosiva, do 2 cm debela, u početku glatka, kasnije uzduž ispucana | |
neparno perasti, 20 − 40 cm dugi, naizmjenični, sjajnozeleni; nemaju palistića, imaju 5 − 9 liski | |
jednospolni, muški, skupljeni u dugim visećim resama do 10 cm; razvijaju se na prošlogodišnjim izbojcima; ženski cvjetovi razvijaju se pojedinačno ili u manjim skupnama na novim izbojima; jednodomna vrsta, muški se cvjetovi javljaju prije listanja (IV. mj.), ženski poslije listanja (IV. i V. mj.) | |
sjemenka je žućkastobijela, vrlo nepravilnog oblika, kvrgava, masna i hranjiva; sadrži dosta orahovog ulja |
Jeste li znali?
Zbog dugotrajnog kultiviranja koje traje oko 2500 godina, varijabilnost je običnog oraha velika. Najčešće se selekcija radila prema otpornosti na mraz, krupnoću i tvrdoću ploda. Drvo mu je vrlo cijenjeno. Često se u uzgoju nalazi sjevernoamerički crni orah (J. nigra L.) koji se odlikuje izuzetno kvalitetnim i vrijednim drvom. Plodove često koristimo za proizvodnju prirodnih lijekova. Plodovi nisu jestivi, veći su od običnog oraha, ljuska je tvrđa te ga je teže čistiti, a ulje koje plod sadrži brzo se užegne.