38.

Sorbus domestica L. − oskoruša
Rosaceae (ruže)

listopadno drvo s pravim deblom i pravilno razvijenom krošnjom; izraste oko 15 − 20 m visoko
debela oko 2 cm, crvenkastosmeđa, duboko ispucala, gruba, pločasto se ljušti; kod mladih stabala glatka
neparno perasti, dugi 15 − 18 cm, sastavljeni od 13 do 21 liske duge 3 − 5 cm i široke 1,5 − 2 cm, oštro i grubo nazubljena ruba; na licu goli, na naličju u početku pahuljasti, kasnije ogole
dvospolni, promjera oko 15 mm, sakupljeni u gustim, do 10 cm širokim, dlakavim gronjama; cvate u V. i VI. mjesecu; razmnožava se sjemenom i vegetativno; jednodomna vrsta
mesnat, kruškolik, prividan, dug oko 3 cm; u početku zelenkast, kasnije crvenkastotočkast; u zrelom stanju sivkastosmeđe boje; sadrži 5 − 6 sjemenki; tamnosmeđa, dugoljasta sjemenka, pri vrhu zašiljena; zrije u IX. i X. mj.

Jeste li znali?

Tvrdi plodovi oskoruše opori su, gorki i kiseli. Tek poslije dužeg stajanja i prvih mrazova, kad sagnjile, postaju mekani, ukusni i slatki. Plodovi se jedu sirovi, a mogu se i preraditi u marmelade i kompote. Upotrebljavaju se i kao dodatak kod proizvodnje jabukovače ili se prerade u rakiju od oskoruša. Plodove vrlo rado jedu srne i jeleni. Od drveta oskoruše proizvodi se poljski alat, kundaci za puške, klompe, palice za bilijar, modeli za kovinske odljeve, čembala, škotske gajde i skupocjeni namještaj.