49.

Juglans regia L. − obični orah
Juglandaceae (orasi)

listopadno stablo do 25 (30) m visine i oko 1 − 2 m debljine; dosta rijetka, široko ovalna do okrugla krošnja
tamnosiva, debela do 2 cm; u početku glatka, kasnije uzduž raspucava
neparno perasti, 20 − 40 cm dugi, naizmjenični, sjajnozeleni i nemaju palistića; (3) 5 − 9 (11) liski koje su 5 − 13 (18) cm duge i do 5 cm široke; vršna liska nešto duža i na dužoj peteljci; imaju karakterističan miris; lista u travnju
jednospolni; muški skupljeni u debelim i dugim (do 10 cm) visećim resama; svaki se sastoji od 8 do 40 prašnika i 3 do 5 listića neuglednog ocvijeća; pojavljuju se prije listanja; ženski na vrhu ovogodišnjih izbojaka, pojedinačni ili u skupinama po 2 − 4, nalikuju na pupoljke; javljaju se poslije listanja
koštunica promjera 3 − 5 cm, u početku zelena, na površini glatka; u zrelom stanju smeđe boje; nepravilo raspuca i ispušta koštunicu koja puca uzdužnim šavom na dvije polutke; sjemenka je žućkastobijela, vrlo nepravilnog oblika i kvrgava, jako masna i hranjiva; sadrži dosta masnog (orahovog) ulja; zrije u rujnu

Jeste li znali?

Plodovi su svih vrsta oraha jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potječu od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima velik plod i tanku ljusku. Poljoprivredna vrsta koja je izabrana zbog tanke ljuske i izdržljivosti u umjerenoj klimi ponekad se naziva „karpatskim orahom”. Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Također su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3 te se pokazalo da snižavaju kolesterol.