Proslava 20 godišnjice Društva

Nedjelja, 23. travnja 2023.

20 godina rada Planinarskog društva Zagorske steze Zabok

Planinarsko društvo Zagorske steze Zabok proslavilo je u nedjelju, 23. travnja  dvadesetu godišnjicu  rada. Prekrasan sunčani dan dozvolio je da se svečanost održi na otvorenoj terasi Planinarske kuće Picelj  na kojoj su se uz članove Društva okupili  i brojni dragi gosti – župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, izaslanica  gradonačelnika Grada Zaboka Petra Vrančić Lež, član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Davor Rogina, predsjednik Sportske zajednice Grada Zaboka Nenad Borovčak, tajnik Sportske zajednice Grada Zaboka Ivica Vrančić, planinari iz prijateljskih planinarskih društava  te predstavnici udruga sa kojima Zagorske steze surađuju u svojem radu.

Same trenutke dočekivanja gostiju uljepšali su muzičari Limene glazbe Prosenik spletom svojih tradicionalno popularnih marševa i zagorskih pjesama, a nakon pozdravljanja minutom šutnje prisutni su odali počast prvom i dugogodišnjem predsjedniku i osnivaču Zagorskih steza, gospodinu  Antunu Žigmanu, te ostalim preminulim članovima Društva.

Predsjednik PD Zagorske steze Zabok Branko Mikulec i dopredsjednica Dubravka Hržica kratkim su izvještajima podsjetili nazočne na dane osnivanja i najvažnije aktivnosti u proteklim godinama, te posebno naglasili kako su za sve uspjehe zaslužni članovi koji su dobrovoljnim radom razvili Poučni park te velikim dijelom samostalno izgradili i dalje održavaju Planinarsku kuću Picelj, ugodnu za druženje planinara i brojnih gostiju.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar je pohvalio rad Društva na uređenju Poučnog parka i Planinarske kuće, čestitao na uspješnom aktiviranju građanstva u pješačenje,  a domaćini su mu obećali da će na svim svojim planinarskim izletima diljem Hrvatske i dalje dostojno predstavljati Zagorje. Kako je i sam dugi niz godina član planinarske organizacije, istaknuo je da ga jako veseli ovakav načina promicanja naše bajke koju s Piclja vidimo stvarno na dlanu.

Za dvadeset godina uspješnog djelovanja, doprinos zajednici i promociji svog mjesta i Županije, župan Kolar dodijelio je Zagorskim stezama Zahvalnicu.

Zagorske steze jesu i dalje će biti neizostavni dio života Grada Zaboka, što je u čestitki Društvu potvrdila izaslanica gradonačelnika Petra Vrančić Lež, a predsjednik Sportske zajednice Grada Zaboka Nenad Borovčak pozvao je Stezaše da ovakvim radom nastave i u budućnosti.

Davor Rogina, član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza također je pohvalio rad zabočkih planinara i posebno istaknuo važnost aktivnog promicanja planinarstva kao zdravog načina života te  zaslužnim članovima Društva uručio priznanja koje je dodijelila Komisija za priznanja HPS-a. Priznanja u obliku brončanog znaka primilo je 12 članova, priznanja u obliku srebrnog znaka 7 članova i priznanja u obliku zlatnog znaka 14 članova Zagorskih steza.

Za postignute uspjehe, rezultate i zasluge za razvoj planinarstva Hrvatski planinarski savez je dodijelio  Planinarskom društvu Zagorske steze priznanje u obliku brončanog znaka.

Prema odluci Upravnog odbora, na proslavi su podijeljena posebna jubilarna priznanja za kontinuirano dvadesetogodišnje i već tradicionalna priznanja za desetogodišnje članstvo u Društvu, te zahvalnice i priznanja suradnicima.

Stezaši su dio poznatog citata Ernesta Hemingvaya prilagodili za svoje Društvo i istaknuli da njihovo Društvo nije Otok, samo po sebi cjelina, ono je dio Zaboka, dio Zagorja i živi zahvaljujući zajedništvu sa Gradom, sa Županijom i brojnim udrugama u lokalnoj zajednici. Zahvalni na svakoj suradnji i pomoći u radu dodijelili su Zahvalnice za Limenu glazbu Prosenik. DVD Pavlovec, DVD Zabok, DVD Gubaševo, Foto studio D – Darko Dragčević, Trgocentar d. d. Zabok, Konto servis Zabok, glazbeni sastav Črleni lajbeki, i za glazbeni sastav Valent, Rajko i Nikola, te Zahvalnice za dugogodišnju suradnju prijateljskim planinarskim udrugama koje su se odazvale na proslavu dvadesete godišnjice rada Steza:  PD Strahinjčica – Krapina, HPD Kunagora -Pregrada, HPD Grohot – Marija Bistrica, HPD Blagus – Kašina  i  HPD Milegrad – Budinščina.

Priznanja za doprinos u razvoju i radu Društva, Zagorske steze su dodijelile Krapinsko zagorskoj županiji,  Gradu Zaboku,   Hrvatskom planinarskom savezu te Sportskoj zajednici Grada Zaboka.

Pregled aktivnosti Društva u zadnjih deset godina prikazan je u pisanoj publikaciji PD Zagorske steze Zabok 2023. – 2023.  a koja sadrži podatke i fotografije, sjećanja i dojmove članova i suradnika ali i popis svih dosadašnjih članova Steza. Sadržaj ovog izdanja okupljenima je na proslavi predstavila glavna urednica Dinka Tomašković – Presečki.

Planove za budućnost kratko je iznio dopredsjednik Društva Stjepan Hanžić i obećao kako će  Planinarsko društvo Zagorske steze i ubuduće raditi na povećanju brojnosti članstva, planinarskom školovanju, izgradnji i održavanju planinarskih  putova, organizaciji planinarskih akcija i zaštiti prirode. Svojim radom nastojati će poboljšati usluge i sadržaje na Piclju koje mogu koristiti svi, ponajprije građani našega grada, a na korist naše šire društvene zajednice te na taj način podizati kvalitetu života.

Nakon službenog dijela svečanosti, Stezaši i gosti su nastavili druženje u Planinarskoj kući Picelj gdje su se nakon ručka  proveselili pjesmom i plesom uz svirku Črlenih lajbeka do kasnih popodnevnih sati.

Slike: Mario Presečki i Željko Brišar (pbase.com – samo Mario)