ZAGORSKE STEZE U MEDIJIMA

 

 

Radio “Kaj”
29. studeni 2004.
ZABOČKI PLANINARI SANIRAJU DIVLJE DEPONIJE – Uz planinarenje, članovi zabočkog Planinarskog društva Zagorske steze vode brigu i o okolišu. Uređujući “Zabočki bregoviti put”, koji povezuje Zabok s Krapinskim Toplicama, naišli su na veliku divlju deponiju u Klupcima, zaseok Matkuni, koju su odlučili sanirati. Tako je jučer oko 25 članova Društva očistilo oko 150 kubnih metara divlje deponiranog otpada, a tehničku i logističku pomoć zabočkim je planinarima pružila općina Sveti Križ Začretje. Predsjednik zabočkog planinarskog društva Antun Žigman, kako nam je rekao, koliko god je zadovoljan angažmanom Općine i načelnika Ivana Kranjčića, toliko je i nezadovoljan što se unatoč brojnim apelima nitko od lokalnog stanovništva nije uključio u akciju. Sama deponija jučer nije do kraja sanirana, napominje Žigman, no akcija će se nastaviti do konačne sanacije.

Radio “Kaj”
28.siječanj 2005.
«PICELJ» KONTROLNA TOČKA ZABOČKOG BREGOVITOG PUTA – Članovi zabočkog planinarskog društva «Zagorske steze» na 2500 četvornih metara zemljišta kojeg su otkupili na brijegu zvanom Picelj, iznad Jakuševca, Prosenika, Repovca i Tisanić Jarka namjeravaju na proljeće urediti kontrolnu točku Zagorskog bregovitog puta, kojeg su sami trasirali i markirali. Stručna komisija, na čijem je čelu Branko Kraljić, prikuplja ideje članova i prijedloge graditeljske i hortikulturne struke, da bi se moglo prići izradi idejnog rješenja cijelog kompleksa Picelj. Želja je zabočkih planinara da izgrade planinarsku kuću koja bi se uklopila u krajolik i hortikulturno, s autohtonim zagorskim vrstama bilja, urede okoliš.

Radio “Kaj”
25.svibanj 2005.
AMERIČKA DONACIJA ZA ZAGORSKE PLANINARE – Academy for Educational Development uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u skopu CroNGO programa potpore nevladinim organizacijama odabrala je projekt Toplički pješački prsten zabočkog planinarskog društva Zagorske steze među 4 najbolja u Hrvatskoj. U oštroj konkurenciji 65 prijavljenih projakata zabočki planinari ostvarili su pravo na bespovratna sredstva za markiranje pješačkih staza oko Krapinskih Toplica. U tu svrhu od američke udruge dobit će 32 700 kuna. Cilj projekta je uključivanje postojećih pješačkih i makadamskih puteva u turističku ponudu mjesta, te razvoj civilnog sektora društva. Potpisivanjem Ugovora o donaciji zabočki su se planinari obavezali da će markirati staze do kraja srpnja ove godine. Sve staze pratit će posebno izdanje karte šetnica te promidžbeni letci. Staze će markirati 40-ak volontera iz Krapinskih Toplica te zabočkog Planinarskog društva Zagorske steze.