Mljet

Četvrtak – nedjelja, 12. – 15. listopada 2023.

Hodanje:

1.Dan: – vožnja autobusom od Zaboka autocestom A1 preko Pelješkog mosta do trajektne luke Prapratno, pa trajektom do Sobre na otoku Mljetu, i na kraju smještaja u hotelu “Odisej” u naselju Pomena u okviru Nacionalnog parka “Mljet”, sve na zapadnom dijelu otoka

2. Dan: – obilazak Nacionalnog parka “Mljet” pješačenjem i vožnja brodom po Velikom jezeru, te posjet samostanu na otoku Sv. Marije.
Iza toga je uslijedio uspon na obližnji vrh Veliki Gradac, te povratak pješke u Pomenu preko sela Goveđari. Poslijepodne je bilo slobodno vrijeme za kupanje i šetnju okolicom.

3. Dan: – vožnja autobusom do najvećeg, administrativnog i središnjeg naselja otoka Mljeta, Babinog Polja. Tu smo se podijelili u dvije grupe, s time da je prva izvršila uspon na obližnji i najviši vrh otoka, Veliki grad – vrh u HPO – 514 m/nv, a druga obišla naselje Babino Polje i atraktivnu “Odisejevu špilju”
Iza toga smo se svi zajedno autobusom odvezli na istočni dio otoka, u uvalu i pješčanu plažu Saplunara na kupanje do kasnih popodnevnih sati.

4. Dan: – buđenje prije 4 sata ujutro, vožnja autobusom do trajektne luke Sobra, i dalje trajektom do luke Prapratno, a zatim poslije prijelaza Pelješkog mosta, autocestom u pravcu izlaza Dugopolje. Tu smo trebali skrenuti preko Sinja do Knina, i popeti se na njegovu Tvrđavu.
No već je prije tog skretanja, s obzirom na u okolini vidljivu naoblaku i vremensku prognozu, bilo jasno da sa sjevera stiže velika promjena vremena, jaka oluja i kiša. Iz tog razloga smo odustali od puta prema Kninu i nastavili se autocestom voziti prema Zaboku. (više)

Slike: Branko Kraljić

Prvi dan

Drugi dan

Treći dan