Tradicionalni pohod

Subota, 6. siječnja 2007.    

Na Ksaverovu trgu već treću godinu za redom očekivano šarenilo vjetrovki i veseli žamor mnoštva planinara iz različitih krajeva naše središnjeg dijela domovine. U kutu Trga, na stolu prekrivenom bijelim stolnjakom; kruh, sol i rakija… starinska gostinjska dobrodošlica.

Da je mjesec ožujak ili početak travnja za dan bih rekla da je lijep… Blage sunčeve zrake i vjetrić prate nas i podižu temperaturu s jutarnjih 5 do popodnevnih14°C… Posljedica je to nedjela onih koji su Zemlji okrenuli leđa… Što duže zatvaraju oči… to nam je vrag bliži!

Postoji (ne)provjerena tvrdnja da u telefonsku govornicu stane 100 ljudi ako se uređeno matematički slože… Nas je u autobus stalo preko osamdeset s ruksacima i vozimo se do Krapinskih Toplica.

Naš stari znanac Magdalenin put zdravlja vodi nas do mauzoleja Jakoba Badla iz Rogaške Slatine koji je u 19. st. otkrio blagotvorno djelovanje termalne vode na reumatske i ine bolesti… o tome je ukratko pripovijedao naš veteran i Topličanin Ivek H.

Većinom puta mljeckava staza… Rastegnula je našu kolonu gotovo dva kilometra do klupečke crkve gdje nas je čekala okrjepa… kuhano vino! Još sat i eto nas do našega grunta i blizine lovačkog doma »Trčka«… Želuci su već prazni, a prazan želudac je kao vražje igralište.

Grah nije kao onaj legendarni Sajin no dovoljno je ukusan… za grom u gaćama… mala razlika da nas podigne od višesatnog puta … teških gojzerica na ples, pjesmu i šalu uz dobru – domaću kaplicu i mužikaše.

Svaka čast Ivanki K. i Željki V. te Katarini K. i Štefici Ž. na trudu da nas posluže… žrtvujući se za uvijek lijep i već tradicionalni međužupanijski pohod na blagdan sveta Tri kralja.

                                                                    SvjeBa

FOTO