Od Slanog potoka do Lipe

Nedjelja, 19. lipnja 2005.

Na Ksaverovu trgu u 9 sati… sretan broj 13! Toliko nas se okupilo u vruće lipanjsko jutro. Sada je oko 20 stupnjeva Celzijevih a treba izdržati do cilja po temperaturi čija je najavljena jačina iznad 30. Naš vodič Ivek tješi nas da ćemo hodati uglavnom kroz šumu.

Kraći dio staze koja nam već rosi čelo osunčan je prijepodnevnim vrućim zrakama… još dvadesetak minuta od Slanog potoka do obećanog… šumskog puta.

U osvježavajućoj  hladovini razgranatih gustih krošanja bukve, a ponajviše lipe, put je lagan pa je korak  poletan… kao i blagi vjetrić čija nas svježina neprestano prati.

Kada smo se približili na pol sata cilju… planinarskom domu  »Lipa«, naš vodič nam preporučuje skretanje s puta i silazak do Velike peći… upozorio nas je, ali… radoznalost je jača od trpljenja napora koji nas očekuje. Poslije kraćeg odmora na vidikovcu s kojega puca prekrasan pogled na u nedogled šumovitu Medvednicu… spuštamo se stotinjak metara u dubinu… sa otprilike 650 na 550 m.

Staza je toliko strma da sam se posramila svojeg unutrašnjeg… analitičkog organa u glavi koji je odlučio da mu lubanju štite  tenisice, umjesto čvrste planinarske cokule. Na začelju kolone još je jedan naš iskusni vodič. To je Darko T…  strpljiv je za moje sporo, nespretno i opasno, posrtajuće i sklizavo spuštanje.

Da smo ostali duže na Velikoj peći, pothladili bi smo se, jer u doba najjačih vrućina, u tom dubokom dijelu Medvednice temperatura se ne diže iznad 20 stupnjeva.

Mukotrpan je put natrag… opet proklinjem svoju glavu… tenisice su mi se od znoja toliko raširile…kao da u kućnim papučama hodam uz brijeg… doslovno  četveronoške a tik iza mene strpljivo dahće Dorat… mislim… ovaj… oprostite, Darac.

Ispred planinarskog doma je veselo… pleše se uz veselu muziku. Nakon nešto više od sat vremena odmora i još dva sata spuštanja do Slanog potoka… u gustoj sjeni Gupčeve lipe stare, prema legendi više od 500 godina, planiramo i dogovaramo se za Velebit …Foto »Mario« ovjekovječuje doživljaj.

Na kraju se pozdravljamo… bok, vidimo se… a Ivek je rekao: »Bilo nam je lijepo« !

 

SvjeBa