Prva ovogodišnja akcija

Nedjelja, 18. ožujka 2007.      

Većina nas se sastaje  na gruntu oko 9 sati. Jutro je tmurno i vjetrovito… baš dobro za radnu akciju. S nama je i naš tigar od papira… Rufus.

Odmah se prihvaćam zubljanja… volim biti na takvim akcijama od koristi, kao i svih  dvadesetak Stezaša… Nedjeljno smo jutro posvetili radu na uljepšavanju našega grunta. Plan je da se na još nekim parcelama koje nisu otkupljene posadi: glog, crni grab, bukva i…

Već je posađena: smreka, božikovina, breze, ariš, lipe, hrast lužnjak… tu su i jednogodišnje cvjetnice. Za godinu do dvije bit će to raj… otrgnut  paklu guste i neprohodne šikare isprepletene u visokoj travi, guste, mračne bagremove šume.

I dok neki grabljaju, pale, flaksaju, iskopavaju tvrdokorno korijenje, drugi kopaju rupe u koje se odmah stavljaju mlade sadnice. Neki posipavaju puteljke oko parcela. Glavni je Štef H. koji na vrh tački pune šodera vozi i svog ljubimca Gricka, neobično mirnog psa… skroz na skroz različitog od nestašnog mu i vražićkastog gazde.

Svaka čast našoj mešetarici, Ivanki S… na licu je mjesta sklopila ugovor o prodaji parcele s jednom  klijenticom.

Nakon višesatnog rada naši dečki: Jožek S. i onaj Desinić… sutra im je imendan, pripremili su bogovsku gozbu. Još malo radimo… neki uređuju svoje parcele uz pomoć drugih.

Da bi održali ili obnovili društvene veze, primati se međusobno trijebe, timare… Ljudi su to zamijenili; tračanjem, zajedničkim akcijama i druženjima u različitim oblicima… naša radna akcija ili osvajanje dugih i kratkih staza te visokih ili niskih vrhova jedan je od najljepših, najzdravijih vidova druženja ovdašnje civilizacije, i zato uvijek mogu na kraju uskliknuti.

Bilo nam je lijepo!

I dok ovo pišem… pada snijeeg!?  Zar je proljetnu  zimu zamijenilo zimsko proljeće?!

SvjeBa