Tradicionalni pohoda za Sveta tri kralja 2023

Petak, 6. siječnja 2023.

PD Zagorske steze Zabok je 6.1.2023. po 20 put organiziralo tradicionalni Novogodišnji planinarski pohod Zagorskim bregovitim putem – pohod koji se 19 godina za redom održava na Sveta Tri kralja.

U zadnje dvije godine pohod se zbog korone održavao s malim brojem sudionika, ali ove godine se pozivu odazvalo 19 planinarskih društava iz Zagorja, Varaždina, Zagreba i Zagrebačke županije i naravno, članovi domaćeg društva.

Nakon što su na Kolodvorskom trgu u Zaboku kao stari „zvjezdari“ zaželjeli svima dobro i darovali jedni druge prijateljstvom, preko tristo planinara je krenulo na tri staze: od Zaboka do Piclja, od Jurjevca do Piclja a najveća grupa je išla poznatom stazom od Krapinskih Toplica do Planinarske kuće Picelj. Upravo ovako je i zamišljen ovaj pohod: sresti se u Zaboku i na početku godine u laganoj šetnji zagorskim bregima prisjetiti se prošlogodišnjih zajedničkih druženja i dogovoriti se za nova u ovoj godini.

Sudionici današnjeg hodanja uživali su u mirnom sunčanom danu i u ljepotama našeg prelijepog zgužvanog Zagorja, osjetili su sreću i zadovoljstvo, te nešto što je danas vrlo važno, osigurali sebi aktivan i zdrav život.

Na Klupcima kod kapele Majke Božje domaćini iz Zagorskih steza počastili su hodače toplim kuhanim vinom koje im je dalo snagu za nastavak puta do Piclja.

U Poučnom parku Picelj koji je dovoljno velik da se posjetitelji osjećaju ugodno i sigurno, slobodno im se otvorio pogled na zelenu zipku v teroj mirno domovina spi… Prihvatio je današnje goste okupan suncem pa su mnogi rado sjeli i odmorili na otvorenome pa čak i na drvenim stepenicama Parka – a najveselija pjesma i razigrani ples razvio se upravo na otvorenoj terasi Planinarske kuće Picelj.

U hodanju je sudjelovalo ukupno 363 planinara a još 18 Stezaša se u Planinarskoj kući Picelj brinulo o prijemu gostiju. U dobnoj strukturi ističemo hrabre dječake Leona (6 godina) i Maka (5 godina) iz zagrebačkog HPD Željezničar koji su prohodali cijelu stazu od Krapinskih Toplica do Piclja, te višegodišnjeg gosta Zagorskog bregovitog puta, 85 godišnjeg planinara iz HPD MIV Varaždin.

Mirni zagorski bregi pružili su za Tri kralja sudionicima pohoda pravu radost i zadovoljstvo i ovaj izlet bio je za sve pravi početak planinarske godine.

Poveznica na obavijest o pohodu na stranicama HPS-a

Hodanje: 1. Krapinske Toplice – Klupci – Picelj – Zabok; 2. Jurjevec – Klupci – Picelj – Zabok; 3.  Zabok – Picelj – Zabok (više)

Slike: Mirjana Hrastinski, Jasminka Sinković, Ivica Franić, Mario Presečki i Ljiljana Deak