Deseti rođendan Zagorskih steza

Nedjelja 21. travnja 2013.

Nakon šest godina… već tri nema mene niti Željka na pohodima Zagorskih Steza…opisala sam mnogobrojne događaje o lijepim druženjima i uživanjima hodajući i prteći putovima do vrhova i izvan naših lepih brega i granica divne nam domovine te radovima kako na našem gruntu Picelj, tako i u izgradnji planinarskog doma koji je danas gizdav… nama na diku i ponos.


9. travnja, dobila sam pozivnicu da se pridružimo svečanoj  proslavi povodom desetogodišnjice osnutka Zagorskih steza. Prožeo me ponos, radost i toplina…kao kad nakon duge, hladne, ledom okovane, tmurne zime, grane sunčano, mirisno, od toplih kiša… proljeće.

Nedjelja, 21. travnja.

Oko 10 sati sastajemo se na Piclju. Vrijeme je sunčano i ugodno toplo… najavljena je kiša. Nakon odsvirane državne himne članova limene glazbe iz Prosenika Gubaševskog slijedi protokol koji vrlo ljupko i ležerno vodi Dubravka H. Redaju se jedan za drugim govori… naš predsjednik Nikola T., zatim gradonačelnik, županica, saborska zastupnica naše županije pa predstavnik Planinarskog saveza, naš legendarni Štef H… bili su kratki i sažeti. No, posebnome me se dojmio jedan dio govora moje drage kolegice prof, Dinke T. P. koja nam je slikovito objasnila značenje prednje korice godišnjaka… rođendanski poklon Zagorskim stezama, financiranog mnogobrojnim darivateljima… slika mladog, još zelenog žita u s makovima, a u pozadini naš planinarski dom… mlado žito simbolizira mladost našega društva a dom našu ustrajnost, nadu i vjeru u pokoljenja koje će naučiti o biljkama naše domovine razgledavajući poučni park, zavoljeti i njegovati prirodu i cijeniti trud, hrabrost, požrtvovnost i radost stvaranja u zajedničkom druženju.

Godišnjak obiluje prekrasnim fotografijama, pjesmama i koječim… zanimljivim.

Fešta… kao i svaka naša… razdragana, raspjevana, rasplesana uz vesele i čeznutljive zvukove već poznatih nam Črlenih Lajbeka.

Naši Stezaši reska su svjetlost tmurnim mislima i danima… zato dođite i mlado i… svi vi… i ne bu vam žal… a kad se vrnete doma nazaj… uskliknuti ćete kao punih šest  godina ja… SvjeBa… Bilo nam je lijepo!