Neobičan dan

Nedjelja, 01. travnja 2007.  

Pročitana zgodna, primjerena tom danu, laž našeg vodiča Marija P. za pohod na Medvednicu… razveselila me!

Rijetko se poklapaju dan prevarantske šale i Cvjetne nedjelje… vaterpolo!

Francuzi su prvi, u 17. st., promijenili datum početka Nove godine s 1. travnja na 1. siječnja. Vijesti su se u to doba sporo širile pa je u većini Europe 1. travnja ostao kao prvi dan  Novoga ljeta kada su se razmjenjivale čestitke i pokloni… oni koji nisu znali za tu promjenu dobivali su na taj dan šaljivu laž…

Cvjetna nedjelja slavi prvi ulazak Isusa Krista u Jeruzalem… dočekala su ga djeca, mašući mu grančicama… Običaji potpuno oprečni jedan drugom, u istom danu… i zlato na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu… prvi put za našu lijepu, junačku, Hrvatsku zemlju milu…

I ja se veselim kada se u nedjeljno, ranoproljetno, toplo jutro sastanem s dragima mi Stezašima… ne znam to pokazati kao naš Rufus… pozdrav mu je razoran za slušne bubnjiće… odzvanja Ksaverovim trgom!

Od Šestinskog Lagvića krećemo put planinarskog doma Grafičar… stazom pouke preko Kraljičina zdenca čije nas bistre potočne vode ljupkih slapova i brzaca do njeg’ prate šumom… šumom punoj šarenila proljetnog cvijeća. Znojni i neumorni za oko dva sata osvojismo stolove uz dom na visini od 864 m/nv. Polusatna okrjepa pa šetnjica do Risnjaka… Do Medvedgrada čiji je zadnji vlasnik, prije požara, bio grof Stjepko Gregorijanec,  nas dijeli sat i pol hoda gore dole ne baš jako teške staze. Na tom putu Štefu H. zazvoni mobitel… zlo!? Desilo se zlo?!…Zar je to moguće! Paa…to je zločin!

Zabrinuti se vraćamo i međusobno opraštamo. Vožnja kroz  Tuškanac … procvao je jorgovan?.. ma nije šala, da bar je!

Nazvala sam našeg predsjednika i odahnula…

On je tvorac šale koja nas je toliko ražalostila… neću je prepričavati, jer bi je neki čitatelj mogao zloupotrijebiti… al’ bila je…uf!

Pamtit ćemo je… Važno je da to, što se  prevarantski našalio… nije istina!

I prođe taj uzbudljiv dan, a ostaju lijepe uspomene na lijep događaj u pohodu na Dan prvoga travnja.

SvjeBa